Текст: Антон Семиженко, зображення — Plantagon.
Підвал будівлі популярної шведської газети Dagens Nyheter здавна використовувався під архів видання. До минулого року: тепер там теж стелажі, однак замість перероблених мертвих рослин на них — живі. Під землею розміщено город, на якому ростуть і салат, і капуста, й помідори. Свіжі овочі одразу ж розходяться: щось продають у крамниці в холі будівлі, щось купують сусідні кафе й ресторани. Щоб доставити продукцію, не доводиться використовувати жоден вид транспорту. Виходить економно, оперативно та екологічно.
Подібні міські теплиці — вже звичне явище у великих розвинутих містах. Однак ця особлива. Замість платити за оренду грішми її власники передають у систему обігріву будівлі теплову енергію від ламп. За рік набігає еквівалент 700 кіловат-годин, і якщо перевести це у шведські крони, вийде утричі більше, ніж платили інші орендарі підвалу. Для фермерів же ця енергія надлишкова: зазвичай її просто випускають, провітрюючи теплицю.
Саме в цій синергії між будівлею та рослинництвом головна особливість проекту. І тепловим обміном справа не обмежується. Підвальна теплиця — лише перший проект шведського стартапу Plantagon, мета якого — інтегрувати вирощування рослин у сучасні будівлі. Офісні, торгові, житлові, виробничі — будь-які. Чому це може знадобитись? У компанії далекоглядна мета.
Вже 2050 року, за розрахунками ООН, 70 відсотків із 9,5-мільярдного населення планети житимуть у містах. Серед них уже чимало мегаполісів, де доставка продуктів до споживача є складним логістично й шкідливим екологічно процесом. Та й на ціну впливає. Вирішенням проблеми було б вирощувати їжу просто в межах міста — причому не на маленьких клаптиках ґрунту на дахах чи під будинками, а в промислових масштабах. А отже — усюди.
Як це може виглядати? Приклад будується у двох годинах їзди від Стокгольма.
У Лінчепінгу, на узбережжі річки Стонгон будується 16-поверховий офісний центр, на кожному поверсі якого паралельно вирощуватимуть їжу. Загалом під ці теплиці буде відведено третину будівлі. Ту, куди потрапляє найбільше сонячного світла.
Комплекс називатиметься World Food Building, і це буде перша будівля, в якій просто з вікна офісу можна буде спостерігати за тим, як на плантаціях зріє базилік, орегано чи цвітна капуста.
Поєднання двох систем включатиме в себе не лише інтер’єр чи синергію теплових мереж. Вуглекислий газ, який видихають люди, вентиляційними шляхами направлятиметься в секцію теплиць. Рослини його люблять. Натомість віддаватимуть кисень. Спільною буде й система використання води. До слова, вертикальні ферми у приміщеннях використовують у десятки разів менше рідини, ніж звичайні городи.
Великого штату теплиця не потребуватиме: процес майже повністю автоматизовано, від поливу до збільшення простору для кожної рослини по мірі її росту. Стиглі зелень чи овочі конвеєром відправлятимуться до секції збору, корені й невикористане листя перероблятимуть на свіжий компост.
Деталі роботи нового будинку наочно розкрито у відео Plantagon:
Торік спеціалістів компанії запросили до Сингапуру: через брак посівних площ місто-країна мусить купувати базове продовольство в Малайзії. Новий підхід допоможе зарадити цій проблемі. Також технології Plantagon досліджують у Бразилії, Об’єднаних Арабських Еміратах і Китаї. У рідній же Швеції стартап, плануючи відкриття нових підземних теплиць, активно збирає внески від місцевих мешканців. Не з фінансових міркувань — із соціальних.
«Для нас виробництво їжі — не типовий бізнес, як більшість інших. Їжа, як і вода, є невід’ємним людським правом, — каже керівник компанії Ганс Гасл. — Ми залучаємо до процесу інших людей, щоб вони, по-перше, відчували себе причетними до справи, а по-друге, володіючи часткою у подібних підприємствах, гарантували собі доступ до продовольства».
+ а також: Раніше ми повідомляли про нідерландську компанію Regen Villages, яка будує екопоселення нового типу під Амстердамом.
вільний вхід на закриті події.
Це лише частина того, що ми пропонуємо учасникам нашого Patreon. Приєднуйтесь!