Текст: Антон Семиженко, зображення — Plantagon.
Підвал будівлі популярної шведської газети Dagens Nyheter здавна використовувався під архів видання. До минулого року: тепер там теж стелажі, однак замість перероблених мертвих рослин на них — живі. Під землею розміщено город, на якому ростуть і салат, і капуста, й помідори. Свіжі овочі одразу ж розходяться: щось продають у крамниці в холі будівлі, щось купують сусідні кафе й ресторани. Щоб доставити продукцію, не доводиться використовувати жоден вид транспорту. Виходить економно, оперативно та екологічно.
Подібні міські теплиці — вже звичне явище у великих розвинутих містах. Однак ця особлива. Замість платити за оренду грішми її власники передають у систему обігріву будівлі теплову енергію від ламп. За рік набігає еквівалент 700 кіловат-годин, і якщо перевести це у шведські крони, вийде утричі більше, ніж платили інші орендарі підвалу. Для фермерів же ця енергія надлишкова: зазвичай її просто випускають, провітрюючи теплицю.
Саме в цій синергії між будівлею та рослинництвом головна особливість проекту. І тепловим обміном справа не обмежується. Підвальна теплиця — лише перший проект шведського стартапу Plantagon, мета якого — інтегрувати вирощування рослин у сучасні будівлі. Офісні, торгові, житлові, виробничі — будь-які. Чому це може знадобитись? У компанії далекоглядна мета.
Вже 2050 року, за розрахунками ООН, 70 відсотків із 9,5-мільярдного населення планети житимуть у містах. Серед них уже чимало мегаполісів, де доставка продуктів до споживача є складним логістично й шкідливим екологічно процесом. Та й на ціну впливає. Вирішенням проблеми було б вирощувати їжу просто в межах міста — причому не на маленьких клаптиках ґрунту на дахах чи під будинками, а в промислових масштабах. А отже — усюди.
Як це може виглядати? Приклад будується у двох годинах їзди від Стокгольма.
У Лінчепінгу, на узбережжі річки Стонгон будується 16-поверховий офісний центр, на кожному поверсі якого паралельно вирощуватимуть їжу. Загалом під ці теплиці буде відведено третину будівлі. Ту, куди потрапляє найбільше сонячного світла.
Комплекс називатиметься World Food Building, і це буде перша будівля, в якій просто з вікна офісу можна буде спостерігати за тим, як на плантаціях зріє базилік, орегано чи цвітна капуста.
Поєднання двох систем включатиме в себе не лише інтер’єр чи синергію теплових мереж. Вуглекислий газ, який видихають люди, вентиляційними шляхами направлятиметься в секцію теплиць. Рослини його люблять. Натомість віддаватимуть кисень. Спільною буде й система використання води. До слова, вертикальні ферми у приміщеннях використовують у десятки разів менше рідини, ніж звичайні городи.
Великого штату теплиця не потребуватиме: процес майже повністю автоматизовано, від поливу до збільшення простору для кожної рослини по мірі її росту. Стиглі зелень чи овочі конвеєром відправлятимуться до секції збору, корені й невикористане листя перероблятимуть на свіжий компост.
Деталі роботи нового будинку наочно розкрито у відео Plantagon:
Торік спеціалістів компанії запросили до Сингапуру: через брак посівних площ місто-країна мусить купувати базове продовольство в Малайзії. Новий підхід допоможе зарадити цій проблемі. Також технології Plantagon досліджують у Бразилії, Об’єднаних Арабських Еміратах і Китаї. У рідній же Швеції стартап, плануючи відкриття нових підземних теплиць, активно збирає внески від місцевих мешканців. Не з фінансових міркувань — із соціальних.
«Для нас виробництво їжі — не типовий бізнес, як більшість інших. Їжа, як і вода, є невід’ємним людським правом, — каже керівник компанії Ганс Гасл. — Ми залучаємо до процесу інших людей, щоб вони, по-перше, відчували себе причетними до справи, а по-друге, володіючи часткою у подібних підприємствах, гарантували собі доступ до продовольства».
+ а також: Раніше ми повідомляли про нідерландську компанію Regen Villages, яка будує екопоселення нового типу під Амстердамом.