95% атмосфери Марсу — діоксид вуглецю, а в ґрунті надто мало води, щоб вирощувати овочі так, як ми звикли робити це на Землі. Втім, НАСА вже готує першу експедицію на Марс, і за якийсь десяток років доведеться отримувати їжу в тих умовах. Щоб наблизитись до цього, науковці вже почали вирощувати коренеплоди у надскладних умовах.

Спеціалісти НАСА й Міжнародного центру картоплі — є такий у Перу — створили екосистему, що віддалено нагадує марсіанську пустку. Там сухо й майже немає кисню. Зараз у сухий ґрунт із перуанської пустелі Пампас де ла Джойя вже висадили саджанці найвитриваліших сортів картоплі. Із тими, які виживуть (або проживуть найдовше), працюватимуть далі. Програма цілком реалістична, враховуючи, що СО2, серед іншого, пожвавлює ріст рослин. На це науковці й сподіваються.

Види картоплі в Перу.

У Перу відомо трохи більше чотирьох тисяч видів картоплі. А також більше 8000 видів солодкої картоплі.

Крім мети прогодувати потенційних колоністів у проекта є й інша, більш приземлена ціль. Оскільки через глобальне потепління значні ділянки суходолу Землі стають малопридатними для вирощування традиційних видів овочів, можливо, нові особливо витривалі сорти картоплі там приживуться. Це допоможе в боротьбі з голодом: зараз на планеті недоїдають 842 мільйони людей.

— Хіба є кращий спосіб дізнатись про зміну клімату, ніж як виростити врожай на планеті, яка померла два мільярди років тому?
Джоел Ренк, голова Міжнародного центру картоплі.

Картопля сорту Амачі.

Картопля сорту Амачі.

У НАСА запевняють, що обрали картоплю для тестувань, оскільки та витривала, поживна й містить багато вітаміну С, заліза й цинку. Важливу роль грає й те, як картоплю вирощують. Точніше, те, що для наступної посадки використовують коренеплоди, що лишились від попереднього врожаю. Це добре для безпеки сорту: якщо він стійкий до хвороб, має високу якість і родючість, то його можна без проблем використовувати й у подальші роки. Навіть якщо ви живете на відстані у 225 млн км від Землі.

Джерело: сайт Міжнародного центру картоплі.