95% атмосфери Марсу — діоксид вуглецю, а в ґрунті надто мало води, щоб вирощувати овочі так, як ми звикли робити це на Землі. Втім, НАСА вже готує першу експе­дицію на Марс, і за якийсь десяток років доведеться отримувати їжу в тих умовах. Щоб набли­зитись до цього, науковці вже почали вирощувати корене­плоди у надскладних умовах.

Спеці­а­лісти НАСА й Міжна­ро­дного центру картоплі — є такий у Перу — створили екоси­стему, що віддалено нагадує марсі­анську пустку. Там сухо й майже немає кисню. Зараз у сухий ґрунт із перуан­ської пустелі Пампас де ла Джойя вже висадили саджанці найви­три­ва­ліших сортів картоплі. Із тими, які виживуть (або проживуть найдовше), працю­ва­тимуть далі. Програма цілком реалі­стична, врахо­вуючи, що СО2, серед іншого, пожвавлює ріст рослин. На це науковці й споді­ва­ються.

Види картоплі в Перу.

У Перу відомо трохи більше чотирьох тисяч видів картоплі. А також більше 8000 видів солодкої картоплі.

Крім мети прого­дувати потен­ційних колоністів у проекта є й інша, більш приземлена ціль. Оскільки через глобальне потепління значні ділянки суходолу Землі стають малопри­да­тними для вирощу­вання тради­ційних видів овочів, можливо, нові особливо витривалі сорти картоплі там прижи­вуться. Це допоможе в боротьбі з голодом: зараз на планеті недоїдають 842 мільйони людей.

— Хіба є кращий спосіб дізнатись про зміну клімату, ніж як виростити врожай на планеті, яка померла два мільярди років тому?
Джоел Ренк, голова Міжна­ро­дного центру картоплі.

Картопля сорту Амачі.

Картопля сорту Амачі.

У НАСА запев­няють, що обрали картоплю для тестувань, оскільки та витривала, поживна й містить багато вітаміну С, заліза й цинку. Важливу роль грає й те, як картоплю вирощують. Точніше, те, що для наступної посадки викори­сто­вують корене­плоди, що лишились від попере­днього врожаю. Це добре для безпеки сорту: якщо він стійкий до хвороб, має високу якість і родючість, то його можна без проблем викори­сто­вувати й у подальші роки. Навіть якщо ви живете на відстані у 225 млн км від Землі.

Джерело: сайт Міжна­ро­дного центру картоплі.