Текст: Антон Семиженко, фото Apeel Sciences та Unsplash/Krishnam Moosaddee.

2050 року, за прогнозами ООН, фермерам треба буде прогодувати на 2,3 мільярди людей більше, ніж зараз. При цьому й досі близько 45% вирощених у світі овочів та фруктів дорогою до кінцевого споживача викидаються. Щось втрачає товарний вигляд одразу, щось не витримує тижнів зберігання й підгниває. Вирішення другої проблеми допомогло б зарадити першій. Землеробам спосіб втрачати менше врожаю теж припав би до душі. Та й природа б подякувала.

Способи вберегти зібраний врожай від псування існують і зараз: чимало видів фруктів — зокрема, яблука й апельсини — покривають шаром спеціального воску. Тоненька плівка “консервує” плід, запобігаючи його псуванню. Однак ця речовина не є корисною для здоров’я, шкірку таких яблук лікарі радять не їсти. Інший спосіб — транспортування врожаю в холодильниках. Однак це істотно збільшує кінцеву ціну й доступне лише великим компаніям. Третій варіант — зривати плоди недозрілими. Приміром, томати чи банани з куща зривають практично зеленими. Вони достигають під час транспортування, хоча смак такого помідора зовсім не такий, як у зірваного стиглим.

Свій вихід шукають біоінженери з каліфорнійської компанії Apeel Sciences. Із решток невикористаних фруктів та овочів— зокрема, виноградних та апельсинових шкірок, стебел та листя — вони синтезують речовину без смаку й запаху. Якщо нанести її на плід, оболонка не даватиме волозі виходити з нього. А кисень, який спричиняється до процесів старіння й гниття, повільніше потраплятиме всередину.

Розробку назвали EdiPeel. Це порошок, який для зручності запаковують у маленькі стіки — як цукор у кав’ярнях. Коли фермер зібрав врожай, порошок варто розвести водою, і занурити в розчин фрукти чи овочі. Також можна розбризкати рідину пульверизатором, чи нанести пензликом. Вона висихає, й на плодах утворюється захисне покриття.

У підсумку банан, манго, томат чи груша можуть зберігатись удвічі чи навіть уп’ятеро довше, не втрачаючи вигляду та смакових якостей. Різницю між обробленими та необробленими фруктами в Apeel Sciences демонструють на відео:

Вчені запевняють, що змивати чи зчищати EdiPeel не треба. Той, хто їстиме вкритий оболонкою плід, взагалі нічого не помітить.

За кілька місяців розробка має надійти першим клієнтам, у США. Тести він уже успішно пройшов. У компанії запевняють, що ціна продукту виходить невисокою і сподіваються, що вбегігати свій врожай від передчасного псування зможуть і фермери середньої руки Азії чи Африки. Для того, щоб зробити продукт універсальним, роботу Apeel Sciences фінансують, зокрема, Фонд Білла та Мелінди Ґейтс, а також департамент міжнародного розвитку Великобританії UK Aid.