Текст: Антон Семиженко, фото Apeel Sciences та Unsplash/Krishnam Moosaddee.

2050 року, за прогнозами ООН, фермерам треба буде прого­дувати на 2,3 мільярди людей більше, ніж зараз. При цьому й досі близько 45% вирощених у світі овочів та фруктів дорогою до кінцевого споживача викида­ються. Щось втрачає товарний вигляд одразу, щось не витримує тижнів збері­гання й підгниває. Вирішення другої проблеми допомогло б зарадити першій. Земле­робам спосіб втрачати менше врожаю теж припав би до душі. Та й природа б подякувала.

Способи вберегти зібраний врожай від псування існують і зараз: чимало видів фруктів — зокрема, яблука й апельсини — покри­вають шаром спеці­ального воску. Тоненька плівка «консервує» плід, запобі­гаючи його псуванню. Однак ця речовина не є корисною для здоров’я, шкірку таких яблук лікарі радять не їсти. Інший спосіб — транс­пор­ту­вання врожаю в холодиль­никах. Однак це істотно збільшує кінцеву ціну й доступне лише великим компаніям. Третій варіант — зривати плоди недозрілими. Приміром, томати чи банани з куща зривають практично зеленими. Вони дости­гають під час транс­пор­ту­вання, хоча смак такого помідора зовсім не такий, як у зірваного стиглим.

Свій вихід шукають біоін­женери з каліфор­ній­ської компанії Apeel Sciences. Із решток невико­ри­станих фруктів та овочів— зокрема, виноградних та апель­си­нових шкірок, стебел та листя — вони синте­зують речовину без смаку й запаху. Якщо нанести її на плід, оболонка не даватиме волозі виходити з нього. А кисень, який спричи­ня­ється до процесів старіння й гниття, повільніше потра­плятиме всередину.

Розробку назвали EdiPeel. Це порошок, який для зручності запако­вують у маленькі стіки — як цукор у кав’ярнях. Коли фермер зібрав врожай, порошок варто розвести водою, і занурити в розчин фрукти чи овочі. Також можна розбризкати рідину пульве­ри­за­тором, чи нанести пензликом. Вона висихає, й на плодах утворю­ється захисне покриття.

У підсумку банан, манго, томат чи груша можуть збері­гатись удвічі чи навіть уп’ятеро довше, не втрачаючи вигляду та смакових якостей. Різницю між обробленими та необро­бленими фруктами в Apeel Sciences демон­струють на відео:

Вчені запев­няють, що змивати чи зчищати EdiPeel не треба. Той, хто їстиме вкритий оболонкою плід, взагалі нічого не помітить.

За кілька місяців розробка має надійти першим клієнтам, у США. Тести він уже успішно пройшов. У компанії запев­няють, що ціна продукту виходить невисокою і споді­ва­ються, що вбегігати свій врожай від перед­ча­сного псування зможуть і фермери середньої руки Азії чи Африки. Для того, щоб зробити продукт універ­сальним, роботу Apeel Sciences фінан­сують, зокрема, Фонд Білла та Мелінди Ґейтс, а також депар­тамент міжна­ро­дного розвитку Велико­бри­танії UK Aid.