Першу в світі фрикадельку з м’ясних волокон, для отримання яких не вбито жодної тварини, успішно приготовано та з’їдено. Відбулось це в Сан-Франциско, у приміщенні компанії Memphis Meats. Цій невеликій фірмі лише кілька місяців, і, хоч назва натякає на м’ясний бізнес, Memphis Meats не має нічого спільного з фермерами, пасовиськами та скотобійнями. В неї є лише невелика лабораторія, де вчені намагались виростити шматок м’яса достатніх розмірів, щоб його сприймали на кухні всерйоз. Процес не надто складний: узяти зразок тканини живої тварини, в даному випадку порося, розмножити стовбурові клітини у сприятливому середовищі, та сформувати на їх основі м’язову тканину, придатну для вживання в їжу. В підсумку вийшло так:

Як видно на відео, готове для приготування м’ясо не червонувате, як зазвичай, а ближче до сірого кольору.

Memphis-cultured-meat2

Втім, за словами науковців компанії, протеїн у продукті аналогічний звичному, із живих тварин. І на смак, як запевняє симпатична дівчина в кадрі, все так само.

Собівартість цієї фрикадельки, не враховуючи оплату роботи людей —  близько $1100, тобто біля $40 за грам. У Memphis Meats бачать спосіб швидко знизити собівартість граму до $10. Втім, для того, щоб продукт мав успіх на ринку, собівартість граму потрібно зменшити до двох американських центів. Тоді типова фрикаделька коштуватиме 50 центів, що звично для американського покупця. Щоб досягти потрібної собівартості, лабораторія компанії вже скоро переїде в нове, значно просторіше приміщення. Гроші для цього та інших поліпшень є: після повідомлення про успішне вирощення чималої (в експериментальних масштабах) кілкості волокон з’явились інвестори, які надали Memphis Meats $2 млн.

Каліфорнійська компанія не єдина, що працює в напрямку отримання вирощеного в лабораторії м’яса. Цим уже займаються і європейська Mosa Meat, і нью-йоркська Modern Meadow, і ізраїльська Modern Agricultural Foundation. Жодна з них ще не наблизилась до промислових масштабів виробництва такого м’яса, але перша вже приготувала бургер із котлетою з вирощеної в лабораторії сировини. Гроші на експерименти Mosa Meat дав співзасновник Google Сергій Брін, пише CoExist.

Плани кожної з цих компаній амбітні, й це зрозуміло: можливість отримувати м’ясо без убивства живих тварин (а також витрат на їх вирощування) здійснить революцію і у фермерському господарстві, і в екології, і в кулінарії. Memphis Meats не виняток: «Наша мета — щоб за 50 років ідея вбивати тварин заради їжі викликала в людей сміх», — каже співзасновник компанії Ума Валеті. Він кардіолог за професією, і бачить у лабораторному м’ясі окремий плюс: воно може містити лише корисні для людського організму протеїни, без шкідливих компонентів та зайвого жиру.

Усі фото — Memphis Meats.